Categories
EKONOMI SELANGOR

Taiwan-Selangor erat kerjasama E-dagang

OLEH LIZAWATI MADFA

SHAH ALAM, 23 OGOS: Taiwan berhasrat mengurangkan kebergantungan kepada China dengan meneroka pasaran baru dan memberi tumpuan kepada Asia Tenggara.

Selangor Information Technology and E-Commerce Council (SITEC) dalam kenyataan berkata, lebih 20 syarikat E-dagang Taiwan bakal menyertai Taiwan Day-Taiwan Malaysia Cross-Border E-Commerce Forum di Selangor Smart City and Future Commerce Convention 2017, pada 8 September ini.

Katanya, usahawan tempatan perlu merebut peluang menjalin hubungan dengan pemain industri E-dagang Taiwan menerusi penganjuran berkenaan.

“Tujuh syarikat E-dagang berpengalaman Taiwan yang berjaya mengembangkan sayap di Malaysia dan Asia Tenggara akan berkongsi bagaimana perniagaan kecil (SME) boleh menembusi pasaran lebih besar hanya dengan sumber terhad.

“Mereka juga dijangka berkongsi model terkini E-dagang seperti penggunaan rantaian blok, ‘livestreaming’ dan Mobile Commerce,” katanya.

Sementara itu, Ketua Eksekutif SITEC, Yong Kai Ping dilapor berkata, Taiwan Day mengeratkan lagi kerjasama E-dagang di antara kedua negara.

Pengarah Akademi SITEC, Goh Boon Peng pula berkata, peserta juga berpeluang menyertai sesi ‘business matching’, menyaksikan syarikat Taiwan membuka peluang kerjasama dengan syarikat tempatan.

“Ia membawa program ini setapak lebih maju ke hadapan dan kita mengalukan pedagang untuk menyertainya,” katanya.