Categories
GLOBAL

Turki kerah lebih banyak artileri ke sempadan Syria

GLOBAL 6 OGOS: Turki mengerahkan lebih banyak artileri ke sempadannya di Syria awal pagi Sabtu, menurut agensi berita kerajaan.

Konvoi ketenteraan enam kenderaan panjang yang dimuatkan dengan pengangkut berperisai dihantar ke bandar sempadan Kilis dalam usaha untuk menguatkan kehadiran Turki di rantau itu.

Pengerahan itu tidak lama selepas kedutaan AS di Ankara mengatakan pada Khamis bahawa laporan dalam media Turki mendakwa Washington menghantar kereta kebal dan ratusan truk senjata ke militia Kurdis di Syria.

Dalam satu kenyataan yang disiarkan di laman web kedutaan itu pada hari Khamis, Kedutaan AS mengatakan laporan dalam media Turki mengabaikan fakta asas mengenai keadaan semasa di Syria.

Agensi berita Anadolu yang dikendalikan oleh Turki melaporkan pada Selasa bahawa AS telah menghantar lebih 100 trak senjata ke Kurdish yang dikatakan Turki bekerjasama dengan pengganas.

Anadolu berkata 100 trak yang membawa hummers, jip dan kenderaan kren memasuki kawasan Haseke yang dikuasai Kurdish dari sempadan Iraq.

=EZY=