Categories
BERITA UTAMA SELANGOR

MB: Bantu Amerika lebih penting daripada Sabah, Sarawak?

OLEH: MOHD EZLI MASHUT

SHAH ALAM 13 SEPT: Dato’ Menteri Besar, Dato Seri Mohamed Azmin Ali menyatakan rasa terkejut dengan pengumuman Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib Razak bahawa Malaysia akan melabur sehingga AS$24 billion (RM100 billion) di Amerika Syarikat.

Mohamed Azmin berkata pelaburan itu kononnya untuk “mengukuhkan ekonomi Amerika Syarikat” tatkala ekonomi negara sedang memerlukan pelaburan lebih besar selain daripada misteri mengapa Malaysia perlu membantu ekonomi terbesar di dunia.

“Malaysia adalah negara yang ekonominya sedang berkembang dan kita sedang melakukan yang terbaik untuk menarik pelaburan dari negara-negara maju, bukannya menghantar wang kita keluar dari negara ini,” kata Mohamed Azmin dalam kenyataan media.

Beliau berkata baru-baru ini, Selangor memperoleh pelaburan RM1 bilion daripada IKEA untuk membina pusat pembekalan dan pengedaran serantau untuk Asia Pasifik di Pulau Indah.

Azmin MBKatanya ia mewujudkan nilai tambah, menjana pekerjaan dan menggandakan kesan ekonomi negara ini.

“Adalah sukar dipercayai bahawa KWSP, mengikut Najib, akan membelanjakan antara AS$3 bilion hingga AS$4 bilion ke atas pembangunan semula infrastruktur di Amerika Syarikat.

“Adakah Perdana Menteri cuba memberitahu kita bahawa membantu Amerika Syarikat membina infrastruktur adalah lebih penting daripada membantu Sabah dan Sarawak membina jalan raya dan paip air?

“Wang dalam KWSP adalah wang amanah untuk rakyat dan tidak boleh digunakan sewenang-wenangnya,” katanya.

Azmin berkata beliau memahami pilihan Najib untuk bertemu dengan Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump, namun pemimpin itu tidak boleh menggadaikan kesejahteraan ekonomi negara hanya untuk peluang bergambar.

https://selangorkini.my/2017/09/pertemuan-najib-trump-pelik-misteri-mengejutkan-kenapa/

https://selangorkini.my/2017/09/kami-mahu-membantu-anda-mengukuhkan-ekonomi-as/

=EZY=