Categories
GLOBAL

Kapal selam Argentina hilang mungkin kehabisan oksigen

MAR DEL PLATA, Argentina 22 NOV: Pasukan yang terlibat dalam misi pencarian antarabangsa untuk kapal selam ARA San Juan mendakwa, kapal tersebut kini berdepan risiko kehabisan bekalan oksigen selepas dipercayai tenggelam untuk tempoh yang lama.

Difahamkan, bekalan oksigen sedia ada ketika ini hanya membolehkan kru kapal selam berkenaan bertahan di bawah air selama satu minggu sahaja, lapor Agensi Berita Antarabangsa AFP.

“Masalah kehabisan bekalan oksigen sangat membimbangkan kami sejak kapal selam itu dilaporkan hilang,” kata seorang jurucakap tentera laut Argentina, Enrique Balbi.

Seramai 44 orang kru berada dalam kapal selam terbabit ketika ia dilaporkan hilang kira-kira dua minggu lalu.

https://selangorkini.my/2017/11/san-juan-kehilangan-misteri-nasib-44-anak-kapal-tidak-diketahui/

Lokasi terakhir kapal selam buatan Jerman itu pada 15 November lalu ialah 432 kilometer di luar perairan Argentina di Atlantik Selatan. Kru kapal selam San Juan dipercayai mempunyai bekalan makanan dan oksigen mencukupi untuk menunggu bantuan tiba.

Menteri Pertahanan Argentina, Oscar Aguard, pada 18 November mengesahkan bahawa misi pencarian kapal selam ARA San Juan disertai kerajaan Chile, Brazil, Amerika Syarikat (AS), United Kingdom, Colombia, Uruguay serta Peru, manakala beberapa negara lain turut menawarkan bantuan mereka dalam operasi mencari dan menyelamat.

=EZY=