Categories
PENDIDIKAN SELANGOR

Exco: Tiada kenaikan yuran asas SRA

OLEH AFIX REDZUAN

SHAH ALAM, 6 JAN: Kerajaan Negeri tidak pernah menaikkan yuran Sekolah Rendah Agama (SRA) di bawah pentadbirannya seperti didakwa segelintir pihak.

Exco Hal Ehwal Agama, Jawatankuasa Adat Melayu, Pembangunan Desa dan Kampung Tradisi, Dato’ Ahmad Yunus Hairi berkata, yuran Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) yang tinggi hingga mendatangkan rungutan daripada ibu bapa bukan berpunca daripada Kerajaan Negeri sebaliknya diputuskan pihak sekolah.

“Yuran asas tidak pernah naik sejak 2007 berdasarkan saranan daripada Kementerian Pelajaran supaya (yuran) tiada kenaikkan kecuali PIBG.

“Itu terpulang (kepada sekolah) dan prosesnya sama seperti di sekolah kebangsaan, bergantung kepada keputusan PIBG.

“Bagi SRA tiada kenaikan. Kalau KAFA itu terpulang, bukan dibawah kerajaan Negeri,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai dakwaan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Selangor, Tan Sri Noh Omar yang mendakwa Kerajaan Negeri tidak membantu sekolah agama dalam soal kebajikan.

Ahmad Yunus berkata, Kerajaan Negeri sudah ambil tindakan dengan memberikan skim pinjaman buku-buku teks kepada sekolah agama sejak 2008 melalui Lembaga Zakat Selangor (LZS).

Jelasnya, Kerajaan Negeri sudah membelanjakan RM7 juta bagi mencetak buku teks Tahap Satu pada 2017 untuk kegunaan 2018.

Jumlah sama turut diperuntukkan tahun ini untuk mencetak buku teks Tahap Dua yang akan digunakan pada 2019 bagi menjadikan jumlah perbelanjaan keseluruhan RM14 juta

Mengulas mengenai janji BN untuk memberikan pendidikan agama percuma jika kembali berjaya memerintah Selangor Ahli Dewan Negeri (ADN) Sijangkang itu menyifatkan ia sebagai cakap-cakap politik semata-mata.

=EZY=