Categories
GLOBAL

KEADILAN kecam kezaliman zionis terhadap Palestin

NASIONAL 15 MEI: KEADILAN membantah keras keputusan Amerika Syarikat (AS) yang membuka kedutaan negara itu secara rasmi di Baitulmaqdis semalam.

Setiausaha Agungnya Datuk Saifuddin Nasution Ismail berkata, tindakan seumpama itu hanya akan memberi kesan buruk bukan sahaja terhadap kestabilan rantau, malah terhadap keselamatan bagi mencari penyelesaian yang menyeluruh terhadap konflik Palestin-Israel.

“KEADILAN berharap Malaysia di bawah pemerintahan kerajaan Pakatan Harapan dapat bekerjasama rapat dengan semua rakan dalam usaha mencari penyelesaian yang adil lagi berkekalan terhadap konflik yang berlaku,” katanya dalam kenyataan media, hari ini.

Dilaporkan 55 rakyat Palestin menjadi korban terbaru tertera Israel di sempadan Gaza semalam dalam pertempuran yang meletus susulan perpindahan kedutaan Amerika ke Baitulmaqdis.

“Serangan demi serangan tidak berperikemanusiaan ini telah memperlihatkan sekali lagi kepada masyarakat antarabangsa kekejaman tentera rejim yang tidak menghormati kesucian nyawa manusia dan membelakangkan undang-undang antarabangsa.

“Bersama-samalah kita memanjatkan doa kepada Yang Maha Esa, agar konflik kemanusiaan yang menimpa rakyat Palestin ini dapat dihentikan segera,” katanya.

=EZY=