Categories
SELANGOR

Sultan berkenan serah watikah pelantikan Hakim Mahkamah Rayuan

OLEH NAZLI IBRAHIM

SHAH ALAM, 30 MEI: Duli Yang Maha Mulia (DYMM) Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah berkenan menyerahkan watikah pelantikan kepada dua hakim Mahkamah Rayuan Syariah Jabatan Kehakiman Syariah Selangor (JAKESS) sebagai anggota Panel Tetap Hakim Mahkamah Rayuan Syariah Selangor di Istana Bukit Kayangan di sini, hari ini.

Pelantikan itu melibatkan dua Hakim Mahkamah Rayuan Syariah iaitu, Yang Arif Dato’ Haji Mukhyuddin Ibrahim, 60 yang juga Ketua Pengarah / Ketua Hakim Syarie Jabatan Kehakiman dan Yang Arif Dato’ Mohd Shukor Haji Sabudin.

Pelantikan ini berkuatkuasa pada 30 Mei 2018 hingga 29 Mei 2021 di mana selaras dengan Seksyen 57 (1) Enakmen Pentadbiran Agama Islam (Negeri Selangor) Tahun 2003.

Turut hadir menyaksikan istiadat itu, Ketua Hakim Syarie Selangor, Yang Amat Arif Tuan Mohamad Adib Husain dan Ketua Pendaftar JAKESS yang juga Hakim Mahkamah Tinggi Syariah Selangor Yang Arif Noor Huda Roslan.

Selain itu, Prof Emeritus Datin Paduka Siti Zuraina Abd Majid turut menerima watikah pelantikan sebagai Penasihat Kehormat Warisan Selangor.