Categories
PELANCONGAN SELANGOR

80% gerai pameran karnival MATTA terjual

OLEH NORHAYATI UMOR

SHAH ALAM, 12 JUN: Kira-kira 80 peratus atau 120 gerai pameran karnival MATTA (MATTA Fair) dijual, sehingga kini.

Pengerusi Persatuan Ejen Pelancongan dan Pengembaraan Malaysia (MATTA) Selangor, Datuk Wira Syed Abdul Rahman Al-Habshi berkata, persatuan itu memberi keutamaan kepada ejen pelancongan berlesen yang merupakan ahli MATTA.

Katanya, organisasi pelancongan negeri dan negara, pemilik produk pelancongan tempatan, hotel serta pengendali taman tema juga pemilik produk pelancongan antarabangsa turut mengambil bahagian.

“Kami mengadakan pameran perjalanan sulung di MAEPS kerana ia mempunyai salah satu dewan terbesar (kira-kira 8,000 kaki persegi [743.22 meter persegi]) dan kira-kira 7,000 tempat letak kereta.

“Ini akan membantu menyelesaikan isu yang biasanya kita hadapi ketika mengadakan pameran MATTA di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC),” katanya.

Syed Abdul Rahman berkata, pelawat sering mengalami kesukaran meletak kenderaan di PWTC, akhirnya disaman atau kenderaan mereka ditarik Pihak Berkuasa Tempatan.

Beliau berkata, pihaknya memutuskan untuk menganjurkan pameran itu di Selangor kerana sesetengah agensi pelancongan kecewa tidak dapat menyertai pameran MATTA Kuala Lumpur ekoran ruang terhad walaupun ia mempunyai kira-kira 1,000 pameran pameran.

“Majoriti ejen pelancongan yang berdaftar dengan MATTA terletak di Selangor dan kemudahan seperti pelabuhan, lapangan terbang serta tarikan pelancong,” katanya.

Karnival Pameran MATTA Fair Selangor akan berlangsung dari 27 hingga 29 Julai ini, di Taman Ekspo Agro Malaysia (MAEPS) dan dijangka menarik kira-kira 70,000 pelawat.

Untuk maklumat lanjut, orang ramai boleh melayari laman facebook MATTA Selangor atau instagram @matta_selangor.