Categories
NASIONAL

Bantah kezaliman zionis di kedutaan AS 8 Jun

OLEH SYAZWANI SUFIAN

SHAH ALAM, 2 JUN: NGO Islam Malaysia akan mengadakan Perhimpunan Selamatkan Al-Quds bagi mengutuk pencerobohan rejim zionis Israel ke atas rakyat Palestin dan bumi Al Quds.

Presiden Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM), Mohd Azmi Abd Hamid berkata, perhimpunan dijadualkan pada 8 Jun ini selepas solat Jumaat bermula di hadapan Masjid Tabung Haji menghala ke Kedutaan Amerika Syarikat (AS).

Katanya, hari Al Quds adalah untuk mengingatkan seluruh dunia pencerobohan Zionis Israel mesti ditentang sehingga bumi Palestin dibebaskan.

“Demonstrasi diadakan serentak di kota-kota besar dunia sebagai tanda kesatuan kemanusiaan dalam rangka menegaskan pembebasan bumi Baitul Maqdis, Masjid Al Aqsa dan bumi Palestin dari cengkaman zionis Israel.

Razan Ashraf Najjar @razan.asnajar رزان النجار yang berumur 21 tahun terbunuh akibat ditembak di dada oleh sniper rejim Zionis Israel ketika memberikan bantuan perubatan di perkampungan Khuza’a.

Lebih 100 rakyat palestin dibunuh, manakala hampir 10,000 orang lagi cedera dalam pertempuran yang meletus sejak Mac lalu,” katanya pada sidang media di pejabat MAPIM di Carlton Holiday Hotel, semalam.

Hadir sama Pengerusi Sekretariat Himpunan Ulama Rantau Asia (SHURA), Abdul Ghani Shamsudin.

Dalam pada itu Mohd Azmi menyeru seluruh rakyat Malaysia hadir menunjukkan ketegasan menentang kezaliman itu.

“Selama 70 tahun rakyat Palestin menanggung pertumpahan darah, perampasan dan penafian hak mereka.

“Tindakan Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump mengistiharkan Al Quds ibu kota Israel serta memindahkan keduataan AS ke kota suci tersebut juga telah membangkitkan kecaman keras seluruh dunia,” katanya.

Sehubungan itu, Memorandum khas kepada Presiden AS juga akan diserahkan di kedutaan Amerika dalam perhimpuan itu.

Pada masa sama, Azmi berkata, pihaknya menyokog Universiti Al Azhar untuk mengadakan persidangan antarabangsa khas mengenai Al Quds di Cairo.

=EZY=