Categories
NASIONAL

Gerakan umum keluar komponen BN

NASIONAL 23 JUN: Parti Gerakan sebulat suara memutuskan untuk keluar daripada komponen Barisan Nasional (BN).

Dalam satu kenyataan jawatankuasa pusat parti itu berkata keputusan tersebut dibuat selepas perbincangan serius dan komprehensif serta mengambil kira perkembangan politik semasa negara selepas Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14).

“Sentimen akar umbi turut dipertimbangkan sementara pemilihan di peringkat cawangan sedang dijalankan di seluruh negara,” menurut jawatankuasa itu.

Menurut kenyataan itu lagi, Gerakan benar-benar perlu memulakan perjalanan politik baharu dengan kebebasan dan tegas dalam mengejar apa yang dipercayai terbaik untuk negara dan rakyat Malaysia.

“Keputusan itu selaras dengan aspirasi baru, keperluan dan tuntutan rakyat pasca PRU14. Kami memutuskan bahawa Gerakan perlu mencartakan arah baru untuk mempertahankan dan meneruskan perjuangan parti,” kata jawatankuasa itu.

Menurut Gerakan, mereka meninggalkan BN dengan syarat baik dan menjadi parti bebas dalam blok pembangkang bagi menawarkan semak dan imbang kepada kerajaan Pakatan Harapan.

“Kami akan bekerjasama dengan pihak, individu dan kumpulan demi kepentingan negara dalam menegakkan dan mempertahankan Perlembagaan Persekutuan, kedaulatan undang-undang dan demokrasi Malaysia.

“Kami juga amat komited untuk memelihara cara hidup Malaysia seperti yang kita tahu dan kita mahukan secara kolektif sebagai rakyat Malaysia,” kata jawatankuasa itu.

Pada 12 Jun lalu, empat parti komponen Barisan Nasional (BN) Sarawak turut mengumumkan keluar daripada perikatan gabungan BN Pusat dengan membentuk gabungan baharu dinamakan Gabungan Parti Sarawak (GPS).

Pengerusi BN Sarawak, Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg berkata, keputusan empat parti tersebut iaitu Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB), Parti Rakyat Sarawak (PRS), Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) dan Parti Demokratik Progresif (PDP) meninggalkan perikatan BN diambil selepas mengambil kira situasi politik semasa.

Menurutnya, keputusan pembubaran BN Sarawak selepas 44 tahun bersama BN Pusat adalah demi kepentingan rakyat Sarawak secara keseluruhannya.