Categories
NASIONAL

Kerajaan Pakatan Harapan tidak akan laksana dasar bertentangan Islam

PUTRAJAYA 5 JUN: Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad menegaskan kerajaan Pakatan Harapan tidak akan melaksanakan sesuatu dasar yang bertentangan dengan agama Islam di negara ini.

Jelas beliau, kerajaan terdahulu mendakwa mereka melindungi agama Islam dan telah mendirikan sebuah kerajaan Islam di negara ini namun hakikat sebenarnya perbuatan yang dilakukan bertentangan dengan ajaran Islam.

“Sebab itu kita tidak teragak-agak dan khuatir untuk melaksanakan pemerintahan mengikut agama Islam dan akan buktikan dasar dan pendirian merekalah yang sebenarnya tidak mengikut Islam,“ katanya, lapor KOSMI!

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Berbuka Puasa Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) di padang bersebelahan Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin di sini semalam.

Hadir sama pada majlis tersebut isteri Perdana Menteri, Tun Dr. Siti Hasmah Mohd. Ali; Menteri Dalam Negeri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir. .

Dalam pada itu, Perdana Menteri berkata, kemenangan Pakatan Harapan pada Pilihan Raya Umum ke-14 pada 9 Mei lalu, telah membuktikan kepada dunia bahawa parti tersebut mampu mendirikan kerajaan berlandaskan undang-undang dan perlembagaan.

“Kita tidak akan lakukan sesuatu yang bertentangan dengan Islam dan dengan ini mudah diterima oleh agama dan kaum lain kerana jika kita berpegang kepada Islam, negara kita akan ditadbir dengan baik dan jika ikut landasan undang-undang, prihatin dan peduli kita bukan saja di terima oleh orang Islam tapi bukan Islam,” katanya.

SUMBER: KOSMO!