Categories
NASIONAL

Musim cuti jadikan Kuala Perlis tumpuan pelancong ke Pulau Langkawi

KUALA PERLIS, 16 JUN: Kuala Perlis yang menjadi tumpuan orang ramai sebagai pusat transit untuk ke Pulau Langkawi pada setiap musim cuti persekolahan bertambah sesak dengan cuti Hari Raya Aidilfitri bermula semalam.

Tinjauan Bernama hari ini mendapati jeti Jabatan Laut Kuala Perlis dijadikan pilihan pelancong dalam dan luar negara untuk ke pulau lagenda itu kerana jarak perjalannya lebih dekat berbanding Kuala Kedah atau dari Pulau Pinang.

Selain itu Kuala Perlis menjadi kerana terdapat perkhidmatan feri RoRo membawa kenderaan penumpang dan kargo ke Tanjung Lembung di Langkawi.

Bekas Exco Perumahan dan Kerajaan Tempatan Perlis dan Anggota Dewan Undangan Negeri Kuala Perlis, Mat Hassan berkata kemudahan-kemudahan asas seperti tempat meletak kereta dan kedai makan yang dinaik taraf oleh kerajaan negeri sejak dua tiga tahun lepas dapat menambah keselesaan kepada pengunjung.

Difahamkan terdapat lebih 30 buah feri menyediakan perkhidmatan membawa penumpang dari Kuala Perlis ke Langkawi setiap hari.

SUMBER: BERNAMA