Categories
EKONOMI SELANGOR

10 usahawan e-dagang Selangor terpilih ke Beijing

OLEH NADIAH ZAMLUS

SHAH ALAM, 10 JUL: Seramai 10 usahawan e-dagang dari Selangor terpilih ke Beijing setelah berjaya melepasi ujian saringan ‘Selangor Accelerator Programme 2018’ (SAP).

Ketua Eksekutif Majlis Teknologi Maklumat dan E-Dagang Selangor (SITEC), Yong Kai Ping berkata, usahawan tersebut dipilih daripada 70 peserta yang menyertai acara berkenaan sejak dua bulan lalu.

Katanya, kesemua mereka akan dibawa ke Universiti Tsinghua di Beijing iaitu lubuk usahawan e-dagang di China.

“Ini adalah pertama kali dalam sejarah apabila Kerajaan Selangor menjadi negeri pertama yang berjaya membawa usahawan e-dagang dalam skala yang besar ke peringkat global.

“SITEC mahu membuka peluang kepada golongan muda tempatan mengasah bakat perniagaan dalam talian sekaligus mendapat tempat di peringkat dunia,” katanya ketika pengumuman 10 pemenang SAP 2018 di Menara Top Glove di Setia Alam.

Hadir sama Exco Pelaburan, Perindustrian, dan Perdagangan Industri Kecil dan Sederhana (IKS), Dato’ Teng Chang Kim dan Ketua Pegawai Eksekutif Invest Selangor, Dato’ Hasan Azhari Idris.

Sementara itu Chang Kim berkata, individu yang berbakat sentiasa menjadi sumber penting dalam sesebuah negeri mahupun negara.

Katanya, terutama bagi bidang e-dagang, kumpulan ini membawa kepada kejayaan Malaysia dalam pembangunan ekonomi digital.

“Kerajaan Selangor sentiasa komited dengan program sebegini dan inilah salah satu caranya untuk membangunkan negeri ini ke arah ‘Golden State’,” katanya.

=EZY=