Categories
NASIONAL

Fenomena gerhana bulan penuh dan Marikh hujung bulan ini

OLEH NADIAH ZAMLUS

SHAH ALAM, 20 JUL: Orang ramai berpeluang menyaksikan fenomena gerhana bulan penuh dan Planet Marikh dengan jarak lebih dekat bermula 27 dan 28 Julai ini.

Jurucakap Kementerian Tenaga, Teknologi, Sains, Perubahan Iklim dan Alam Sekitar (Mosti) berkata, fenomena itu boleh dilihat melalui teleskop yang disediakan di perkarangan pintu masuk Planetarium Negara.

Katanya, beberapa teleskop disediakan khas Jabatan Mufti Wilayah Persekutuan, Kelab-Kelab Falak dan Persatuan Stargazer pada kedua-dua hari tersebut.

“Bagaimanapun, kenampakan kedua-dua fenomena berkenaan bergantung kepada keadaan cuaca.

“Orang ramai digalak hadir ke Planetarium Negara dan tidak melepaskan peluang menyaksikan fenomena luar biasa ini,” katanya dalam kenyataan.

Pada 27 Julai, program pencerapan Planet Marikh dijalankan bermula jam 9 malam hingga 11.30 malam, manakala program pencerapan gerhana bulan penuh pula diadakan pada 28 Julai bermula 1 pagi hingga 7 pagi.

Siaran langsung melalui Facebook Planetarium juga akan dibuat bagi memudahkan orang ramai mendapatkan maklumat lintas langsung berkenaan fenomena itu.

Untuk sebarang pertanyaan, orang ramai boleh menghubungi Planetarium Negara di talian 03-22735484 atau laman sesawang www.planetariumnegara.gov.my atau laman Facebook Planetarium Negara.