Categories
SELANGOR SUKANKINI

Jalan Gombak-Genting Sempah syurga kegiatan berbasikal – Dr Mohd Azhari

KUALA LUMPUR, 29 JUL: Institut Jantung Negara (IJN) dengan kerjasama Komuniti Remaja Selangor Selangor (SAY) telah memulakan projek ‘Cycling Paradise @ Genting Sempah’ dalam usaha menggalakkan masyarakat mengamalkan gaya hidup sehat dan aktif.

Ketua Pegawai Eksekutif IJN Datuk Seri Dr Mohd Azhari Yakub berkata di bawah inisiatif itu IJN akan menjadikan laluan basikal sejauh 15 Km dari Gombak ke Genting Sempah sebagai ‘jalan angkat’ bagi mempastikan laluan itu sesuai untuk kegiatan berbasikal.

“Projek jalan angkat ini merupakan projek julung kali dilaksanakan oleh IJN. Melalui program ini sebanyak lima pusat rehat dan rawat (R&R) akan dibangunkan dengan kemudahan kerusi dan rak basikal dengan anggaran peruntukan RM200,000.

“Inisiatif ini adalah untuk mencari jalan penyelesaian terhadap masalah pengurusan sampah dan kekurangan tempat berteduh sepanjang laluan itu,” katanya kepada pemberita para pelancaran fasa pertama projek itu yang sertai dengan kegiatan gotong royong bermula dari Hospital Orang Asli di Jalan Gombak.

Kegiatan gotong royong itu dirasmikan oleh raja Muda Selangor Tengku Amir Shah Sultan Sharafuddin Idris Shah yang juga penaung di raja SAY dan turut disertai sukarelawan IJN, SAY serta kakitangan Jabatan Kerja Raya dan Jabatan Perhutanan Selangor.

SUMBER: BERNAMA