Categories
NASIONAL

Komited perkasa pendidikan masyarakat India

SHAH ALAM, 22 JULAI: Kerajaan Pakatan Harapan (PAKATAN) akan terus memperkasa pendidikan masyarakat India, selaras manifesto gabungan itu dalam Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).

Menteri Sumber Manusia, M. Kulasegaran berkata, ia termasuk menyediakan kemudahan pendidikan berkualiti dan sekolah yang sempurna serta selesa.

“Kita akan teruskan pembinaan enam Sekolah Jenis Kebangsaan (SJK) Tamil yang dilaksanakan sejak setahun lalu, malah isu ini dibangkitkan dalam mesyuarat Kabinet, baru-baru ini.

“Kerajaan bersetuju supaya SJK tidak kira Tamil atau Cina akan disiapkan tanpa diskriminasi walaupun kekurangan kewangan,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mengadakan pertemuan dengan masyarakat India, di Pusat Dagangan Antarabangsa Melaka (MITC), di sini, semalam.

Kulasegaran berkata, sehingga kini, terdapat 525 SJK Tamil di seluruh negara.

Pada masa sama, beliau berkata, pihaknya yakin masyarakat India di Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Kandis akan terus menyokong calon PAKATAN di kawasan berkenaan, pada Pilihan Raya Kecil, 4 Ogos ini.

“Keyakinan ini bersandarkan kepada lebih 80 peratus masyarakat India menunjukkan sokongan kepada PAKATAN, pada PRU14 lalu,” katanya.