Categories
ALAM SEKITAR & CUACA BERITA UTAMA SELANGOR

Selangor ‘haramkan’ pembalakan selama 25 tahun

OLEH NADIAH ZAMLUS

KUALA SELANGOR, 14 JUL: Kerajaan Selangor adalah satu-satunya negeri yang mengharamkan pembalakan, kata Pengarah Jabatan Perhutanannya, Dato’ Dr Puat Dahalan.

Katanya, dasar moratorium yang diputuskan Kerajaan Negeri ke atas pembalakan sememangnya memberi kesan begitu positif terhadap hutan negeri ini.

“Tempoh moratorium ini bukan diamalkan selama lima hingga 10 tahun sahaja sebaliknya hampir 25 tahun, ia bermula dari tahun 2010 dan dijangka berakhir pada 2035.

“Tidak dinafikan ketika hendak mencapai kata putus bagi moratorium ini bukanlah kerja mudah, Jabatan Perhutanan Selangor bersama Kerajaan Negeri pada waktu itu perlu berani mengambil tindakan,” katanya kepada SelangorKini.

Pada 2017, negara kerugian kira-kira RM15.2 juta akibat daripada aktiviti pembalakan haram di Semenanjung Malaysia dari tahun 2006 hingga 2016.

Puat berkata, hakikatnya Selangor adalah sebuah negeri yang dipenuhi dengan sektor perindustrian sekaligus memerlukan bahan kayu mentah dalam jumlah banyak.

“Malah mengikut undang-undang Majlis Perhutanan Negara membenarkan sesebuah negeri membuat pembalakan ke atas 1,000 hektar tanah setahun.

“Tetapi kita tetap nafikan hak berkenaan dan tidak mahu menerima pendapatan melalui pembalakan, ini adalah satu kebanggaan buat Selangor,” katanya.

=EZY=