Categories
GLOBAL

Trump desak NATO bayar kos pertahanan

BRUSSELS 11 JUL: Presiden Donald Trump meminta negara sekutu Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) supaya membayar kos pembiayaan pertahanan yang dikeluarkan negara itu, sebaik sahaja beliau tiba di sini, bagi menghadapi sidang kemuncak perikatan itu.

Ketibaan Presiden Amerika Syarikat di sini, dengan menaiki pesawat Air Force One turut disambut dengan amaran keras dari pegawai kanan Kesatuan Eropah yang mahu Washington lebih menghormati sekutunya.

Kesemua pemimpin 28 anggota perikatan NATO berharap dapat mencapai persetujuan mengenai beberapa perkara, di sebalik wujud ketegangan membabitkan isu merentas atlantik, terutama selepas beberapa kritikan yang dikeluarkan oleh Trump berhubung perbelanjaan pertahanan.

“Kebanyakan negara di dalam NATO, yang mengharapkan pertahanan dari kami, bukan sahaja gagal melaksanakan komitmen sebanyak dua peratus (sangat rendah), tetapi juga gagal membayar tunggakan selama beberapa tahun.

“Bila mereka akan membuat pembayaran kepada Amerika Syarikat,” kata Trump di Twitter ketika pesawat Air Force One masih dalam perjalanan ke Brussels.

SUMBER: AFP