Categories
SELANGOR SUKANKINI

MB rasmi UISF2018 disertai 27 IPT antarabangsa

OLEH NAZLI IBRAHIM

SHAH ALAM, 2 OGOS: Penganjuran Fiesta Sukan Antarabangsa UiTM Ke-13 (UISF2018) anjuran Universiti Teknologi Mara (UiTM) sekali lagi mendapat sambutan menggalakkan apabila disertai 27 buah institusi pengajian tinggi daripada lapan negara.

Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari berkata, selain mengeratkan hubungan antara IPT terbabit, acara melibatkan 850 kontinjen itu turut menjadi medan untuk para atlit menguji prestasi masing-masing dalam acara disertai.

“Saya ingin mengucapkan tahniah kepada UiTM kerana menganjurkan fiesta sukan dan mempromosi Shah Alam kepada rakan luar negara kita.

“Saya yakin sukan ini dijalankan dengan penuh semangat kesukanan dan membina semangat sebenar sukan universiti,” katanya ketika merasmikan Fiesta Sukan Antarabangsa UiTM Ke-13 (UISF2018) di Stadium Mini Hoki UiTM di sini, malam tadi.

Amirudin berkata, selain UiTM,11 IPT daripada Indonesia, tiga Filipina, dua Brunei, tujuh Sri Lanka, Singapura, Pakistan dan Nepal masing-masing diwakili sebuah IPT mengambil bahagian dalam temasya sukan yang berlangsung pada 1 hingga 5 Ogos itu.

Acara sukan dipertandingkan adalah ragbi tujuh sebelah, futsal, bola jaring, badminton, tennis, ping pong dan hoki sembilan sebelah.