Categories
SELANGOR WANITA & KEBAJIKAN

Lima biro baru mantapkan PEKAWANIS

OLEH NADIAH ZAMLUS

SHAH ALAM, 3 DIS: Lima biro baru diwujudkan Pertubuhan Kebajikan Dan Amal Wanita Selangor (PEKAWANIS) bakal memantapkan pertubuhan itu sepanjang 2019.

Yang Dipertuanya, Masdiana Muhamad berkata, antaranya termasuk Biro Sukan dan Rekreasi, Biro ICT dan Media, Biro Pendidikan dan Kerohanian, Biro Kebajikan Sosial dan Perayaan serta Biro Kesihatan dan Kelestarian Alam Sekitar.

Katanya, penubuhan kesemua biro berkenaan dibuat selepas mesyuarat agung luar biasa (EGM) bertujuan bagi membolehkan PEKAWANIS bergerak lebih aktif bersama masyarakat.

“PEKAWANIS mahu melihat peranan sebenar isteri Ahli Dewan Negeri (ADN) dan Ahli Parlimen di negeri bersama masyarakat, oleh itu melalui biro ini kesemua ahli akan mewujudkan beberapa program dirancang untuk digerakkan sepanjang 2019.

“Kita mahu program bersama masyarakat diperhebatkan dan sekurang-kurangnya aktiviti sebegini dapat membantu memantapkan lagi peranan suami masing-masing dalam kawasan pentadbiran mereka,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika Program Suai Kenal dan Retreat PEKAWANIS di Rumah Arafiyah, Seksyen 7, semalam.

Hadir sama, EXCO Kesihatan, Kebajikan, Pemberdayaan Wanita dan Keluarga, Dr Siti Mariah Mahmud.

Masdiana berkata, program sehari bersama ahli-ahli itu turut dimuatkan dengan perancangan strategik PEKAWANIS bermula 2019 hingga 2021.

Katanya, tidak ketinggalan ahli turut diberi penerangan mengenai peranan Pusat Wanita Berdaya (PWB).

“Saya mahu ahli-ahli mengetahui matlamat penubuhan PWB dan aktivitinya bersama masyarakat, jadi kita akan bekerjasama untuk memantapkan lagi pergerakan ini.

“Pada masa sama PEKAWANIS mahu aktiviti yang bakal dianjurkan tidak memberi manfaat kepada sesetengah golongan sahaja, biarlah ia seimbang dan semua pihak mendapat manfaat bersama-sama,” katanya.