Categories
SELANGOR

UNESCO: Pencalonan FRIM, PKGS 2021 & 2022

OLEH ZAREEF MUZAMMIL

SHAH ALAM, 3 DIS: Pencalonan tapak Warisan Dunia bagi Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM) dan Permatang Kuarza Gombak Selangor (PKGS) akan dilaksanakan pada 2021 dan 2022 berdasarkan kepada perancangan serta carta perbatuan.

EXCO Kebudayaan dan Pelancongan, Peradaban Melayu dan Warisan, Datuk Abdul Rashid Asari berkata, kerja penyediaan ‘dossier’ bagi kedua tapak terbabit sedang dipergiatkan ke arah tapak warisan dunia UNESCO.

Katanya, ‘dossier’ adalah dokumen utama yang disediakan bagi mengangkat kedua tapak ini, sekali gus memartabatkan khazanah warisan negara ke peringkat antarabangsa.

“Ia dilihat penting dalam memberi penerangan berhubung kepentingan sesuatu tapak, selain menjelaskan nilai sejagat luar biasa (OUV) tapak berkenaan.

“Selain mengandungi butir-butir tapak, ‘dossier’ mempunyai justifikasi pencalonan dan tatacara perlindungan, pengurusan serta pengekalan integriti tapak tersebut,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika membentangkan sesi soal jawab bagi menjawab pertanyaan Ahli Dewan Negeri Bukit Lanjan, Elizabeth Wong Keat Ping, di Dewan Negeri Selangor, di sini, hari ini.

Selaras dengan itu, Abdul Rashid berkata, PLANMalaysia@Selangor, JWN dan FRIM mengadakan persidangan Tapak Warisan Selangor, pada 14 hingga 15 November lalu bersempena usaha pencalonan Sistem Warisan Dunia (WSH UNESCO) bagi kedua tapak terbabit.

“Persidangan ini sebagai perkongsian ilmu hasil penemuan kajian saintifik membabitkan fakta OUV dan menjadi platform kerjasama demi mengukuhkan proses pengiktirafan ini.

“Selain itu, ia sebagai hebahan untuk mempromosi tapak warisan selangor ke arah tapak warisan dunia, UNESCO,” katanya.

Katanya, pihak jabatan terbabit diminta mempercepatkan proses pengiktirafan itu supaya dapat dipromosi dan dijadikan salah satu destinasi pelancongan bertaraf dunia, pada masa akan datang.