Categories
SELANGOR

Prihatin perubahan tingkah laku anak autisme

OLEH ZAREEF MUZAMMIL

PETALING JAYA, 6 APRIL: Ibu bapa digesa supaya lebih prihatin terhadap perubahan tingkah laku anak-anak istimewa, bagi membolehkan mereka menjalani terapi pemulihan sewajarnya.

EXCO Kesihatan, Kebajikan, Pemberdayaan Wanita dan Keluarga, Dr Siti Mariah Mahmud berkata, setakat ini hanya 20,000 individu di Selangor berdaftar sebagai autisme berbanding anggaran keseluruhan 300,000 orang, di seluruh negara.

“Kita memiliki hampir enam juta kependudukan, jadi tidak mustahil kita mencatat jumlah tertinggi kanak-kanak sindrom autisme yang belum berdaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

“Masih ramai yang belum berdaftar dengan JKM kerana sesetengah keluarga tidak mahu menempatkan anak mereka di penempatan orang kelainan upaya (OKU).

“Keengganan ibu bapa berbuat demikian mungkin disebabkan kekangan daripada aspek pendidikan khas buat anak-anak ini sehingga menyebabkan kita tidak dapat mengenal pasti kekuatan mereka,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui media selepas Pelancaran Program Karnival 3W (Wellness, Welfare & Women) Peringkat Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ), di Dataran Petaling Jaya, di sini, hari ini.

Turut hadir, Datuk Bandar Petaling Jaya, Dato’ Mohd Sayuthi Bakar; Timbalan Datuk Bandar Petaling Jaya, Johary Anuar; Pengarah Jabatan Kebajikan Negeri, Mohamad Hanafi Maulud dan Pengarah Jabatan Pembangunan Wanita, Azma Shafini Marlizan.

Mengulas lanjut, Dr Mariah yang juga Ahli Dewan Negeri Seri Serdang berkata, pihaknya sedang menjalankan penyelarasan bersama Majlis Tindakan OKU Selangor (MTOS) untuk turut memastikan pembabitan stanco lain dalam isu pendidikan.

Mengambil contoh negara luar, katanya, pusat khusus bagi tujuan pendidikan dan terapi disediakan kepada kanak-kanak autisme di negara berkenaan, malahan golongan terbabit mampu menyumbang kembali kepada negara mereka.

“Saya mahu pastikan semua kementerian terbabit dengan aktif supaya kita dapat merangka satu pembangunan yang ada kesinambungan selepas ini, khususnya terhadap anak OKU.

“Kita ada orang pendidikan untuk dibawa ke peringkat kementerian, cuma terdapat beberapa aspek yang perlu ditambah baik lagi,” katanya.