Categories
ADN SELANGOR

Jalan rosak selepas hujan lebat

SHAH ALAM, 18 DIS: Cuaca hujan serta ribut petir yang berterusan sejak akhir-akhir ini menyebabkan beberapa jalan raya di sekitar Pelabuhan Klang mengalami kerosakan teruk.

Ahli Dewan Negerinya, Azmizam Zaman Huri berkata masalah itu di jalan Persiaran Raja Muda Musa itu menyebabkan air bertakung, selain jalan mendap akibat kenderaan berat di sekitar Kampung Tradisi Pulau Indah Pelabuhan Klang.

“Kebanyakan isu dan masalah berkenaan menyebabkan banyak kemalangan jalan raya sehingga meragut nyawa orang awam,” katanya ketika meninjau masalah jalan raya di sekitar DUN Pelabuhan Klang bersama Jabatan Kerja Raya (JKR) dan pegawai Roadcare, baru-baru ini.

Turut sama Ahli Majlis Perbandaran Klang, Hashim Mat Piah dan Norazah Said serta Pengerusi Majlis Pengurusan Komuniti Kampung (MPKK) Sungai Kembong, Ahmad Faiz Mustapa Kamal.

Azmizam berkata beliau turut mengemukakan masalah jalan tidak diturap dengan sempurna selepas kerosakan dibaiki oleh syarikat utiliti seperti Syarikat Air Selangor, Tenaga Nasional Berhad dan lain-lain.

“(Justeru) saya berharap JKR akan lebih proaktif pada 2020 dan menasihatkan semua pemandu kenderaan serta penunggang motosikal supaya mematuhi peraturan dan undang-undang jalan raya serta berhati-hati terutama ketika musim hujan,” katanya.