Categories
AGENDA EKONOMI

Acara DSA 2020 April ini dijangka lebih hebat

SINGAPURA, 12 FEB: Acara Pameran dan Persidangan Perkhidmatan Pertahanan Asia (DSA 2020) yang dijadual berlangsung pada 20-23 April ini bakal mendapat sambutan lebih hebat, kata menteri pertahanan.

Mohamad Sabu berkata walaupun dunia sedang berdepan ancaman wabak koronovirus 2019 (Covid-19) ketika ini, Malaysia berharap keadaan akan kembali pulih dalam sedikit masa lagi dan tidak menjejaskan penganjuran DSA 2020 tersebut.

“Kita masih ada tempoh selama dua bulan lagi. Setakat ini terdapat pertambahan dari segi bilangan penyertaan pempamer,” katanya kepada Bernama ketika ditemui di Pertunjukan Udara Singapura 2020 (SA2020) di sini, hari ini.

DSA 2020 yang akan berlangsung di Pusat Pameran dan Perdagangan Antarabangsa Malaysia (MITEC) Kuala Lumpur, dikenali antara acara pertahanan terkemuka di dunia dengan kapasiti ruang pameran seluas lebih 45,000 meter persegi dan disertai kira-kira 1,500 syarikat dari 60 negara.

Acara yang masuk edisi ke-17 penganjurannya, akan turut diadakan serentak dengan Pameran Antarabangsa Keselamatan Kebangsaan Asia 2020 (NATSEC).

Bersandarkan pengalaman 30 tahun dalam pameran pertahanan dan keselamatan, acara ini akan mengetengahkan beberapa teknologi terkini global seperti sistem, perkakasan dan perang elektronik yang ditawarkan di pasaran.

-BERNAMA