Categories
AGENDA NASIONAL

Covid-19: Industri hotel rugi RM66 juta

KUALA LUMPUR, 21 FEB: Kira-kira 157,000 tempahan hotel bernilai RM66 juta dibatalkan sehingga Isnin lalu ekoran kebimbangan penularan wabak Covid-19, kata presiden Persatuan Hotel Malaysia (MAH)

Kamaruddin Baharin berkata pembatalan tempahan itu membabitkan warga China, Singapura, Korea Selatan, Hong Kong, Taiwan, Vietnam dan Eropah, lapor BH Online.

“MAH menjangkakan trend ini akan berterusan sehingga Mac. Malah ada beberapa kumpulan pelancong juga sudah membatalkan kunjungan mereka ke negara ini pada April,” katanya pada sidang media bersama Persatuan Ejen-Ejen Pelancongan dan Pengembaraan Malaysia (MATTA) dengan Pameran MATTA Cuti-Cuti Malaysia.

Kamaruddin berkata, bagi mengurangkan kerugian akibat pembatalan itu, MAH bersama pihak berkepentingan mengadakan perbincangan dengan Kementerian Kewangan untuk membincangkan pakej rangsangan mengurangkan impak Covid-19.

Antara cadangan diusulkan, kerajaan diminta menurunkan tarif elektrik kepada pihak hotel selain mengurangkan cukai pelancongan terutama untuk pelancong asing daripada RM10 kepada RM1 untuk setiap bilik semalam.