Categories
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Imigresen lapor polis dihalang tugas di Batu Caves

KUALA LUMPUR, 16 FEB: Jabatan Imigresen akan membuat laporan polis susulan anggota penguat kuasanya di Selangor dipercayai dihalau daripada melakukan tugas operasi di kawasan peniaga haram di Batu Caves, di sini, baru-baru ini.

Ketua Pengarah Imigresen Datuk Khairul Dzaimee Daud berkata pihaknya memandang serius tindakan provokasi itu dan menganggap ia sebagai perbuatan menghalang tugas penjawat awam.

“Satu laporan polis akan dibuat oleh pejabat Imigresen Selangor…dalam perkara ini, Imigresen tidak gentar dengan sebarang tindakan provokasi oleh pihak-pihak yang melindungi pendatang tanpa izin di negara ini.

“Tindakan berundur yang diambil adalah bertujuan untuk mengelakkan kejadian tidak diingini berlaku,” katanya dalam kenyataan di sini semalam.

Sementara itu dalam perkembangan terbaru, Ketua Polis Daerah Gombak ACP Arifai Tarawe memaklumkan pihaknya menerima dua laporan daripada Imigresen serta satu laporan daripada individu dipercayai terlibat dalam insiden berkenaan petang semalam.

“Polis menerima laporan daripada Jabatan Imigresen pada 2 petang dan 2.15 petang tadi (semalam), manakala seorang individu tempatan dipercayai peniaga di perkarangan kuil di situ turut membuat laporan pada 2.30 petang bagi menafikan perbuatan menghalang penjawat awam semasa kejadian tersebut,” katanya dalam kenyataan malam tadi.

Keterangan kesemua pihak yang membuat laporan itu diambil bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 186/506 Kanun Keseksaan kerana menghalang penjawat awam menjalankan tugas serta melakukan ugutan jenayah.

Beliau menasihatkan orang ramai supaya tidak menular atau menyebarkan berita yang tidak benar demi keharmonian pelbagai kaum dan sensitiviti masyarakat sentiasa terjamin.

Kelmarin, tular di media sosial kira-kira 50 anggota penguat kuasa Imigresen Selangor dihalau keluar dari kawasan peniaga haram dari India dan Pakistan oleh Ahli Jawatankuasa Kuil Batu Caves.

Selain itu, mereka juga dicemuh dengan bahasa kesat.

-BERNAMA