Categories
AGENDA NASIONAL

Kira-kira satu hektar hutan terbakar di Bukit Bendera

GEORGE TOWN, 24 FEB: Kira-kira satu hektar kawasan hutan berhampiran landasan kereta api funikular Bukit Bendera antara stesen bawah dan tengah, dekat sini, mengalami kebakaran, malam tadi.

Komander Operasi Balai Bomba dan Penyelamat Paya Terubong, Mohd Norzaidi Ahmad berkata pihak bomba menerima panggilan kecemasan berhubung kebakaran itu pada jam 7 malam sebelum sebuah jentera ke lokasi kejadian.

“Sebaik tiba, memang terdapat kebakaran kawasan hutan berhampiran landasan keretapi tersebut dan api sedang marak kerana angin kuat, kami menghadapi kesukaran untuk memadam (kebakaran) pada awalnya kerana keadaan bukit yang curam serta tinggi.

“Bagaimanapun, Perbadanan Bukit Bendera (PHC) telah memberi bantuan dan kebenaran untuk menggunakan keretapi ke stesen tengah bagi memudahkan operasi pemadaman kawasan yang terbakar tersebut,” katanya di sini.

Beliau berkata pihak bomba berjaya mengawal kebakaran itu daripada terus merebak dalam tempoh 30 minit dan api berjaya dipadamkan sepenuhnya pada jam 8.30 malam dengan bantuan Pasukan Bomba Sukarela (PBS) Bukit Bendera.

Mohd Norzaidi berkata punca kebakaran masih dalam siasatan dan pasukan forensik bomba sedang menjalankan siasatan lanjut.

Sementara itu, Pengurus Besar PHC, Datuk Cheok Lay Leng berkata pujian harus diberikan kepada pasukan bomba kerana bertindak pantas mengawal kebakaran daripada terus merebak di kawasan berhampiran.

Beliau turut menasihatkan orang ramai untuk berwaspada dan tidak menghisap rokok atau melakukan pembakaran berdekatan kawasan hutan berkenaan bagi mengelak berlakunya kebakaran pada skala besar.

“Keadaan cuaca kering dan angin kuat sekarang ini akan mempercepatkan api untuk merebak dan menjadikan keadaan bertambah buruk jika berlaku kebakaran” katanya.

-BERNAMA