Categories
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Perarakan pedati perak Thaipusam bermula esok

KUALA LUMPUR, 5 FEB: Perarakan pedati perak membawa arca Dewa Murugan sempena perayaan Thaipusam akan bermula dari Kuil Sri Maha Mariamman, Jalan Tun HS Lee di sini pada 10 malam esok dan dijangka tuba di Batu Caves pada 3 petang Jumaat.

Ketua Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik Kuala Lumpur ACP Zulkefly Yahya berkata susulan itu, penutupan jalan akan dilakukan secara berperingkat mengikut pergerakan perarakan dan akan dibuka semula selepas selesai.

“Perarakan itu akan melalui Jalan Tun H.S. Lee; Jalan Sultan; Jalan Pudu; Jalan Tun Perak; Jalan Leboh Ampang; Jalan Ampang; Jalan Munshi Abdullah; Jalan Dang Wangi; Jalan Raja Laut; Jalan Ipoh; Jalan Perhentian; Jalan Ipoh; Jalan Ipoh Batu 5 dan Batu Caves.

“Perarakan kembali pula bermula pada 4 petang Ahad dari Batu Caves dan dijangka tiba di kuil Sri Maha Mariamman di Jalan Tun HS Lee pada 5 pagi esoknya,” katanya dalam kenyataan semalam.

Zulkefly berkata laluan perarakan balik bermula di Kuil Sri Subramaniar Batu Caves; Jalan Ipoh Batu 5; Jalan Ipoh; Jalan Perhentian; Jalan Tun Razak; Jalan Ipoh; Jalan Raja Laut; Jalan Dang Wangi; Jalan Munshi Abdullah; Jalan Ampang; Jalan Leboh Ampang; Jalan Tun Perak; Jalan Sultan; Jalan Hang Kasturi; Jalan Hang Lekir dan Kuil Sri Maha Mariamman Tun H.S. Lee.

Beliau turut menasihatkan pengguna jalan raya supaya tidak menggunakan jalan yang dinyatakan bagi mengelakkan terperangkap dalam kesesakan jalan raya.

-BERNAMA