Categories
AGENDA NASIONAL

Qari Kelantan, qariah Perak johan tilawah

KOTA KINABALU, 22 FEB: Qari dari Kelantan, Muhammad Qayyim Nizar Sarimi dan qariah dari Perak, Puteri Kalimatul Azzua Hamid masing-masing dinobatkan sebagai johan Tilawah Al-Quran Peringkat Kebangsaan 1441H/ 2020M yang diumumkan di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah (SICC) di sini, malam tadi.

Dengan kemenangan itu, mereka masing-masing membawa pulang RM15,000, serta tambahan RM10,000 untuk menunaikan haji, cenderahati dan sijil disampaikan Yang Dipertua Negeri Sabah Tun Juhar Mahiruddin.

Bagi naib johan, ia disandang oleh qari Mohamad Syaheed Sabri dari Pahang dan qariah Nurul Nadiah Hashim (Johor) yang masing menerima RM10,000 dan tambahan RM10,000 untuk menunaikan haji.

Tempat ketiga dimenangi qari dari Negeri Sembilan, Mohamad Husaini Mahmur dan qariah dari Terengganu, Nor Jannah Abd Rahman yang masing-masing menerima RM7,500 dan tambahan RM10,000 untuk menunaikan haji.

Dalam majlis hafazan dari juzuk 1 hingga 10, bahagian hafiz, Muhamad Al-Jazari Muhammad Helmi dari Kedah dinobatkan sebagai johan diikuti di tempat kedua Abdul Muni’m Ihyauddeen (Wilayah Persekutuan) dan ditempat ketiga, Muhammad Imran Hussin (Selangor).

Untuk bahagian hafizah, Nurul Izzah Mukhali dari Sarawak diumumkan pemenang diikuti Nurul Husna Abdul Aziz (Kedah) di tempat kedua dan Masyithah Mohd Farid (Negeri Sembilan) di tempat ketiga.

Johan menerima RM5,000 dan piala, untuk naib johan menerima RM4,000, tempat ketiga menerima RM2,000 dan RM1,000 untuk penerima saguhati.

Majlis hafazan bagi kategori juzuk 1 hingga 20 menyaksikan Sheikh Muhamad Aiman Hafiy Hishamuddin dari Terengganu dan hafizah dari Kelantan, Putri Auni Khadijah Mohd Hanif masing-masing dinobatkan johan yang menerima RM7,000 dan tambahan RM7,000 untuk menunaikan umrah.

Bagi kategori terakhir iaitu hafazan juzuk 1 hingga 30, johan bahagian hafiz milik Mohamad Hakim Mohd Hisam dari Kedah dan bahagian hafizah, Putri Aminah Mohd Hanif (Kelantan) yang masing-masing menerima RM15,000 dan wang tambahan RM10,000 untuk menunaikan haji, piala dan akaun Al-Awfar berjumlah RM20,000 tajaan Bank Islam.

Majlis Majlis Tilawah dan Menghafaz Al-Quran Peringkat Kebangsaan itu yang dirasmikan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad pada 16 Feb lepas dan berlangsung enam hari dengan penyertaan 108 peserta tilawah dan hafazan mewakili 14 negeri.

Semua mereka diadili 12 hakim tilawah dan 14 hakim hafazan.

-BERNAMA