Categories
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Rakaman audio SPRM, polis tunggu Najib, Rosmah beri keterangan

MELAKA, 6 FEB: Polis berusaha mempercepat proses siasatan berhubung pendedahan rakaman audio oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) membabitkan tiga individu berprofil tinggi namun mereka belum hadir memberi keterangan, kata Ketua Polis Negara.

Tan Sri Abdul Hamid Bador berkata, proses memanggil bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, isteri Datin Seri Rosmah Mansor dan bekas Ketua Pesuruhjaya SPRM Tan Sri Dzulkifli Ahmad masih berjalan sejak  pendedahan audio oleh SPRM pada bulan lepas.

Individu terbabit, katanya, memberi alasan seperti sakit dan berdepan dengan proses mahkamah.

“Mereka ada urusan lain yang diberikan, alasan-alasan urusan mahkamah¬† atau tidak sihat, jadi mungkin mereka diberikan tarikh tertentu.

“Kita kalau boleh nak cepat tetapi kalau mereka berikan alasan munasabah, contohnya sakit atau terikat dengan proses mahkamah, tidak dapat (beri keterangan).

“Sekiranya tidak, kita akan paksa mereka datang dengan mengikut prosedur undang-undang, kita akan keluarkan perintah untuk mereka tampil,” katanya kepada pemberita selepas selepas Istiadat Penganugerahan Pingat Jasa Pahlawan Negara (PJPN) Kontinjen Melaka Siri 1/2020 di sini semalam.

Beliau berkata pegawainya berusaha melengkapkan dan menyerahkan kertas siasatan kepada Peguam Negara, namun beliau tidak dapat memberikan tarikh menyelesaikan siasatan itu berikutan individu terbabit tidak dapat hadir bagi memberi keterangan.

Pada 8 Januari lepas, SPRM mendedahkan rakaman audio perbualan yang didakwa melibatkan kebocoran maklumat daripada Jabatan Peguam Negara kepada Najib semasa beliau menjadi perdana menteri, dan perbualan lain berkaitan siasatan terhadap 1Malaysia Development Berhad dan SRC International Sdn Bhd.

Klip audio itu dipercayai perbualan yang melibatkan Rosmah, Dzulkifli, seorang tokoh asing dan beberapa individu lain.

– BERNAMA