Categories
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Sekatan perjalanan warga China diperluas ke wilayah lain

KUALA LUMPUR, 7 FEB: Sekatan perjalanan ke Malaysia, yang kini dikenakan ke atas pelawat China dari Wilayah Hubei akan diperluaskan meliputi wilayah lain selepas republik itu memperluaskan pergerakan keluar masuk (lockdown) penduduknya.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dalam satu kenyataan malam tadi berkata langkah itu diputuskan setelah mengambil kira status semasa berhubung wabakkoronavirus 2019.

“Jabatan Imigresen akan mengambil tindakan sekatan perjalanan sebaik kerajaan China mengisytiharkan sesebuah wilayah di ‘lockdown’,” kata Dr Wan Azizah yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negara.

Dr Wan Azizah berkata kawalan sempadan negara juga akan diperketatkan lagi dengan menambah bilangan mesin pengimbas suhu badan dan makmal untuk mempercepatkan keputusan sampel.

Beliau berkata, selain hospital kerajaan, Kementerian Kesihatan akan memperluaskan kemudahan menjalankan ujian pengesanan wabak selain daripada 18 makmal Institut Penyelidikan Perubatan (IMR), Makmal Kesihatan Awam Kebangsaan (MKAK), empat Makmal Kesihatan Awam di negeri dan 12 makmal hospital kerajaan seluruh negara kepada makmal swasta.

Beliau yang mempengerusikan mesyuarat khas mengenai jangkitan koronavirus di Putrajaya petang semalam berkata Kementerian Luar juga sedang menyelaraskan 212 kakitangan tertentu dari kedutaan/konsulat jeneral untuk balik ke Malaysia dengan segera.

Setibanya di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), Sepang, beliau berkata mereka akan dibawa ke tempat pemeriksaan kesihatan untuk menjalani saringan kesihatan termasuk pengambilan sampel klinikal.

“Mereka yang mempunyai gejala akan terus dibawa ke hospital manakala yang tiada gejala akan dibenarkan pulang dan diletakkan di bawah pengawasan dan pemantauan untuk tempoh selama 14 hari.

“Mereka dikehendaki segera melaporkan diri ke klinik atau hospital berdekatan jika mempunyai gejala seperti batuk, selesema, demam, sesak nafas atau masalah kesihatan yang lain,” katanya.

Beliau berkata sehingga pukul 8 malam tadi, 10 orang (dua keluarga) dari Guangzhou telah tiba di KLIA dan dibawa ke tempat pemeriksaan kesihatan.

Beliau berkata, mereka telah dibenarkan pulang ke rumah untuk menjalani proses pengawasan dan pemantauan.

Dr Wan Azizah berkata kerajaan juga sedia membantu 34 warganegara Malaysia di Wuhan yang tidak dapat kembali ke Malaysia bersama 107 yang dibawa pulang pada 4 Februari lepas.

Bagaimanapun, beliau berkata pada masa ini mereka tidak boleh keluar dari wilayah tersebut, berikutan sekatan keluar masuk dikenakan China.

Dalam pada itu, beliau berkata penganjuran program atau aktiviti rasmi di tempat awam masih boleh diteruskan kecuali pihak penganjur sendiri berhasrat untuk membatalkannya.

Setakat ini, dilaporkan terdapat 27,636 kes koronavirus di seluruh dunia dengan jumlah kematian keseluruhan sebanyak 564 orang.

Di Malaysia, terdapat 14 kes yang dikesan positif koronavirus.

– BERNAMA