Categories
AGENDA NASIONAL

Urusan kedutaan, pejabat konsulat di China berjalan seperti biasa

KUANTAN, 17 FEB: Semua urusan pejabat Kedutaan Besar Malaysia di Beijing dan pejabat konsulat Malaysia di China berjalan seperti biasa serta tidak berlaku masalah kekurangan pegawai, kata menteri luar.

Datuk Saifuddin Abdullah berkata pegawai terlibat masih menjalankan tugas kerana setakat ini mereka yang dibawa pulang ke Malaysia ekoran penularan wabak Covid-19 di China hanya terdiri daripada pasangan atau tanggungan pegawai terlibat.

“Semuanya seperti biasa… duta dan konsul jeneral kita bekerja seperti biasa,” katanya selepas menghadiri Majlis Permuafakatan Kementerian Pendidikan dan Polis Diraja Malaysia: Program Jom Ke Sekolah di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Sultanah Hajjah Kalsom di sini hari ini.

Dalam perkembangan lain, katanya, isteri perdana menteri, Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali dijangka akan mengetuai delegasi Malaysia ke sambutan ulang tahun ke-25 Persidangan Dunia Bagi Wanita dan Deklarasi Bejing dan Pelan Tindakan di New York, September ini.

Malaysia merupakan antara 189 negara menandatangani deklarasi tersebut pada 1995.

Saifuddin berkata Dr Siti Hasmah mengetuai delegasi wanita pada persidangan itu di Beijing pada 1995 yang menyaksikan Malaysia meraktifikasi penghapusan diskriminasi terhadap wanita.

– BERNAMA