Categories
AGENDA NASIONAL

Zahid tidak serah dokumen AGM, audit untuk dikemas kini

KUALA LUMPUR, 12 FEB: Mahkamah Tinggi hari ini diberitahu, Yayasan Akalbudi milik bekas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi tidak pernah menfailkan laporan mesyuarat (AGM) dan laporan audit secara tahunan kepada Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) sejak penubuhan pada 1997.

Setiausaha syarikat Yayasan Akalbudi, Mahinder Kaur Teja Singh, 64, mendedahkan bahawa Ahmad Zahid telah memintanya mengemas kini dokumen Yayasan Akalbudi kerana beliau (Ahmad Zahid) mengetahui sejak penubuhannya, Yayasan tidak pernah mengemukakan dokumen itu kepada SSM.

Membacakan penyataan saksinya, Mahinder berkata beliau tidak boleh mengemas kini dokumen Yayasan Akalbudi kerana beliau tidak diserahkan dokumen-dokumen yang lengkap.

Saksi pendakwaan ke-28 itu berkata beliau mengenali Ahmad Zahid pada 1989 dan pada 1993 beliau dilantik sebagai setiausaha syarikat Measurement Sdn Bhd yang dimiliki Ahmad Zahid, seterusnya sebagai setiausaha syarikat Yayasan Akalbudi pada 2012.

“Pada tahun 2003 Ahmad Zahid ada meminta saya untuk mengemas kini dokumen Yayasan Akalbudi. Dari tahun 2003 hingga 2011 saya tidak boleh mengemas kini kerana saya tidak diserahkan dokumen-dokumen yang lengkap,” katanya pada hari ke-14 perbicaraan kes Ahmad Zahid yang berdepan 47 pertuduhan melibatkan dana Yayasan Akalbudi berjumlah jutaan ringgit.

Mahinder berkata beliau telah beberapa kali memaklumkan kepada bekas timbalan perdana menteri itu bahawa dokumen berkenaan perlu difailkan kepada SSM untuk dikemas kini.

“Beliau (Ahmad Zahid) memaklumkan kepada saya bahawa beliau akan memberi dokumen bagi tujuan itu, namun sehingga kini saya belum menerimanya untuk dikemas kini dokumen Yayasan Akalbudi dengan SSM,” katanya ketika pemeriksaan utama oleh Timbalan Pendakwa Raya, Lee Keng Fatt.

Mahinder berkata dalam pengetahuannya sejak memegang jawatan itu pada 2012, Yayasan Akalbudi juga tidak pernah mengadakan mesyuarat antara Lembaga Pemegang Amanah, AGM dan tidak ada membuat audit ke atas akaun-akaun miliknya.

“Sepanjang saya dilantik sebagai setiausaha syarikat Yayasan Akalbudi, saya juga tidak pernah dimaklumkan mengenai aktiviti-aktiviti Yayasan Akalbudi, laporan kewangan tidak pernah dibentangkan kepada saya untuk difailkan ke SSM dan tidak ada menghantar laporan audit kepada pihak SSM,” katanya.

Mahinder menjelaskan di bawah Akta Syarikat 1965, sesebuah syarikat harus mengadakan AGM pertama dalam masa 18 bulan selepas didaftarkan manakala AGM berikut hendaklah diadakan dalam masa 15 bulan daripada AGM sebelum itu.

Katanya, di bawah akta itu sesebuah syarikat harus menghantar laporan audit kepada SSM dalam masa 30 hari selepas AGM diadakan.

Mahinder berkata, alamat berdaftar yayasan itu adalah seperti yang terdapat dalam ‘maklumat syarikat SSM Yayasan Akalbudi’, bagaimanapun beliau tidak mengetahui sama ada alamat itu wujud atau tidak.

Saksi itu juga memberitahu bahawa beliau tidak menerima sebarang pertanyaan daripada SSM berhubung Yayasan itu.

Ditanya Timbalan Pendakwa Raya, Ahmad Sazilee Abdul Khairi bagaimana cara Ahmad Zahid memberi arahan kepadanya, Mahinder menjawab “menerusi panggilan telefon dan jumpa di pejabat beliau (Ahmad Zahid) “.

Ahmad Zahid, 67, menghadapi 47 pertuduhan, dengan 12 daripadanya melakukan pecah amanah, lapan bagi rasuah dan 27 bagi pengubahan wang haram melibatkan puluhan juta ringgit dana milik Yayasan Akalbudi.

Perbicaraan berlangsung di hadapan Hakim Collin Lawrence Sequerah.

– BERNAMA