Categories
AGENDA GLOBAL

Covid-19: Singapura catat 12 kes baharu, 212 keseluruhan

SINGAPURA, 15 MAC: Kementerian Kesihatan (MOH) Singapura melaporkan 12 lagi kes jangkitan Covid-19 di republik itu dan satu daripadanya dikaitkan dengan perhimpunan keagamaan di Masjid Sri Petaling di Malaysia.

Ini menjadikan jumlah keseluruhan kes positif Covid-19 di republik itu setakat ini ialah 212.

Menurut kenyataan MOH, kes yang dikaitkan dengan perhimpunan keagamaan itu membabitkan seorang lelaki rakyat Singapura berusia 44 tahun yang berada di Malaysia dari 28 Februari hingga 3 Mac.

Mangsa, yang kini ditempatkan di bilik isolasi Hospital Besar Sengkang (SKH), dilaporkan mula mengalami gejala jangkitan itu pada 3 Mac.

Beliau pergi ke SKH pada 12 Mac dan keputusan ujian mengesahkan bahawa mangsa dijangkiti virus berbahaya itu pada hari berikutnya, menurut kementerian.

Sebelum dimasukkan ke hospital, MOH berkata mangsa mengunjungi Masjid Al-Mawaddah yang terletak di No 151 Compassvale Bow; Masjid Jamek (Chulia) di No 218, South Bridge Road dan Masjid AlIstiqamah di No 2, Serangoon North Avenue 2.

Menurut kementerian itu, lapan kes jangkitan Covid-19 dibenarkan keluar dari hospital, menjadikan jumlah keseluruhan pesakit sembuh setakat ini ialah 105 orang.

Daripada 107 kes disahkan dan masih dirawat di hospital, kebanyakannya stabil atau semakin pulih manakala 14 berada dalam keadaan kritikal di unit rawatan rapi.

Setakat tengah hari semalam, MOH mengenal pasti sejumlah 5,244 kontak rapat untuk dikuarantin.

-BERNAMA