Categories
AGENDA JENAYAH

Isteri juara program Da’i didakwa tipu peniaga

KUALA LUMPUR, 4 MAC: Isteri kepada juara program keagamaan, Da’i, musim kedua, Nik Ahmad Farhan Nik Mohamad dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini hari ini atas tuduhan menipu seorang peniaga wanita dalam mendapatkan sijil halal menyebabkan kerugian sebanyak RM10,050.

Noorainul Naqim Mohd Radzi, 40, yang lebih dikenali sebagai ‘Dr Erin’, bagaimanapun, mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan dibacakan oleh jurubahasa mahkamah di hadapan Majistret Wong Chai Sia.

Noorainul Naqim, yang menjalankan perniagaan sendiri, didakwa mendorong Norsiha Aala, 48, untuk menyerahkan wang berkenaan bagi mendapatkan sijil halal Jabatan Kemajuan Islam (Jakim) dan pengiktirafan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) bagi produk jamu milik mangsa.

Tertuduh didakwa melakukan kesalahan itu di Taman Keramat, Wangsa Maju di sini antara 21 Disember 2017 hingga 26 Februari 2018, dan didakwa mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 10 tahun dan sebat dan juga denda, jika sabit kesalahan.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya, Wan Ahmad Hakimi Wan Ahmad Jaafar, menawarkan jaminan RM10,000 dengan seorang penjamin.

Bagaimanapun, peguam Shaik Abdullah Abdul Malik, yang mewakili tertuduh, memohon jaminan rendah atas alasan perlu menanggung lapan anak berusia antara lima dan 19 tahun yang masih bersekolah.

Mahkamah membenarkan tertuduh diikat jamin RM4,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan 3 April ini untuk sebutan semula kes.

Noorainul Naqim membayar jaminan tersebut.