Categories
EXCO SELANGOR

Peminjam mikro kredit terjejas, boleh mohon tangguh bayaran

SHAH ALAM, 19 MAC: Usahawan mikro kredit terjejas susulan Perintah Kawalan Pergerakan boleh mengemukakan surat memohon penangguhan bayaran pinjaman kepada Yayasan Hijrah Selangor, kata EXCO pembangunan usahawan.

Rodziah Ismail berkata Kerajaan Negeri sedang mempertimbangkan penangguhan itu dalam tempoh tertentu di samping bantuan kewangan kepada penjaja kecil yang berdaftar dengan pihak berkuasa tempatan (PBT).

“Kita juga mungkin akan menawarkan pengecualian bayaran sewa premis gerai di bawah seliaan PBT memandangkan peniagaaan terpaksa ditutup sepanjang tempoh perintah,” katanya ketika dihubungi Selangor Kini.

Bagi membantu peniaga kecil untuk mula terlibat dalam perniagaan, Rodziah berkata program latihan akan dilakukan secara dalam talian dan mereka yang berminat, boleh mendaftar di pautan tinyurl.com/latihan-Biz2020 atau berhubung dengan Unit Perancang Ekonomi Negeri di talian 03-5544 7920.

Memahami situasi ini mana-mana pihak terutama penjaja kecil yang memerlukan bantuan boleh berhubung dengan wakil rakyat di kawasan masing-masing, katanya.