Categories
AGENDA BERITA UTAMA GLOBAL

Perintah kawalan: Singapura terus berhubung dengan Malaysia

SINGAPURA, 17 MAC: Singapura akan terus berhubungan dengan Malaysia, sesuai dengan perkembangan semasa, kata Menteri Perdagangan dan Industri republik itu, Chan Chun Sing dalam responsnya mengenai perintah kawalan pergerakan di Malaysia.

“Keutamaan kami untuk memastikan rakyat dan perniagaan kami dapat meneruskan kehidupan serta urusan mereka,” katanya.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan Malaysia akan diletakkan di bawah perintah kawalan pergerakan di seluruh negara mulai 18 hingga 31 Mac 2020 berikutan Covid-19.

Perintah kawalan itu, yang pertama dalam sejarah negara diumumkan oleh Perdana Menteri dalam satu siaran langsung malam tadi.

Sejumlah 125 kes baharu Covid-19 yang positif dilaporkan hari ini, membawa angka kepada 553 kes di Malaysia.

Chan menasihatkan perniagaan yang mengambil pekerja Malaysia yang berulang-alik di antara Singapura dan Malaysia, mungkin perlu mengaktifkan Pelan Kesinambungan Perniagaan mereka.

Republik itu semalam, mengumumkan sekatan sempadan ke atas kemasukan rakyat negara asing termasuk dari ASEAN

Bagaimanapun, ia tidak merangkumi perjalanan laut dan darat membabitkan Malaysia, yang bermakna bahawa rakyat Malaysia dan Singapura masih boleh berulang-alik dari kedua-dua belah sempadan seperti biasa.

Dalam satu pengumuman yang dibuat Ahad lalu, Pengerusi Bersama Pasukan Petugas Pelbagai Kementerian Singapura Mengenai Covid-19, Lawrence Wong berkata walaupun perintah itu terpakai kepada seluruh ASEAN, ia membuat satu perjanjian berasingan dengan Malaysia melalui kumpulan kerja dua hala.

Pertimbangan khas diberi kepada Malaysia memandangkan lokasinya yang sangat dekat serta saling kebergantungan yang sangat tinggi di antara kedua-dua negara, kata Lawrence.

“Kami memang memerlukan langkah berjaga-jaga, memandangkan jumlah orang dan kenderaan yang bergerak masuk dan keluar,” katanya.

Berkuat kuasa 11.59 malam, 16 Mac 2020, semua individu yang memasuki Singapura dengan sejarah perjalanan terkini ke negara ASEAN, Jepun, Switzerland atau United Kingdom dalam tempoh 14 hari terakhir akan dikeluarkan notis 14 hari Duduk di Rumah.

-BERNAMA