Categories
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Pencarum KWSP boleh keluar RM500 sebulan untuk setahun

SHAH ALAM, 23 MAC: Pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dibenar mengeluarkan wang simpanan dalam akaun dua sebanyak RM500 sebulan untuk tempoh 12 bulan.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata pencarum boleh berbuat demikian mulai bulan hadapan dan dijangka memberi manfaat kepada 12 juta ahli.

“Kemudahan pengeluaran i-Lestari bagi pencarum KWSP membabitkan RM40 bilion dan semua ahli berumur bawah 55 tahun boleh membuat pengeluaran wang simpanan dalam akaun dua masing-masing.

“Saya berharap inisiatif ini dan pengurangan kadar caruman KWSP pekerja sebanyak empat peratus berkuat kuasa April ini membolehkan pekerja mempunyai lebih wang untuk membeli barang keperluan harian,” katanya dalam perutusan khas Covid-19 di Putrajaya, hari ini.

Pakej Rangsangan Ekonomi 2020 yang diumumkan pada 27 Februari lalu memutuskan penurunan caruman minimum kepada tujuh peratus berbanding 11 peratus ketika ini, sebagai langkah merangsang permintaan domestik.

Kadar caruman baharu itu akan berkuat kuasa 1 April 2020 sehingga akhir tahun ini, untuk ahli berumur 59 tahun dan ke bawah, manakala kadar caruman bagi ahli berumur 60 tahun dan ke atas tidak berubah.

Pekerja bagaimanapun boleh memilih untuk mengekalkan kadar caruman syer pada kadar 11 peratus dengan melengkapkan Notis Pilihan Mencarum Melebihi KadarBerkanun KWSP 17A (Khas) yang boleh diperoleh melalui laman sesawang kwsp.gov.my.