Categories
AGENSI BERITA UTAMA SELANGOR

KDEBWM rancang guna aplikasi hantar laporan kutipan sampah

SHAH ALAM, 12 JULAI: KDEB Waste Management (KDEBWM) berhasrat menggunakan iClear bagi melancarkan operasi dan menghantar laporan kutipan sisa pepejal kepada pihak berkuasa tempatan (PBT).

Pengarah Urusannya Ramli Mohd Tahir berkata aplikasi yang lebih efisien dapat mengurangkan penggunaan kertas dalam urusan harian.

“Menjadi rutin kita membuat laporan harian kerja di tapak dan diserahkan kepada PBT. Dengan adanya iClear, laporan tersebut boleh dimuat naik tanpa perlu mencetaknya.

“Maknanya, pada masa akan datang walaupun kita dalam industri pengurusan sampah tetapi kita berusaha mengurangkan penggunaan kertas dan memudahkan kerja kerana sistem ini boleh diakses di mana-mana sahaja,” katanya seperti dilapor Sinar Harian.

Sebelum ini, KDEBWM memperkenalkan iClean yang memanfaatkan kira-kira 6.3 juta rakyat Selangor untuk melaporkan aduan sampah tidak dikutip di depan rumah atau premis niaga.

Syarikat milik penuh Kerajaan Negeri itu menguruskan kutipan sampah domestik dan pembersihan awam di seluruh PBT sejak empat tahun lalu secara berperingkat.