Categories
AGENDA NASIONAL PENDIDIKAN

Kemasukan penuh pelajar IPT Oktober, berperingkat mulai Julai

SHAH ALAM 8 JULAI: Pelajar institusi pengajian tinggi (IPT) dibenarkan kembali ke kampus sepenuhnya pada Oktober ini melalui secara berperingkat mulai bulan ini.

Menteri pengajian tinggi ketika mengumumkan perkara itu berkata kebenaran berkenaan dipersetujui pada Mesyuarat Jemaah Menteri hari ini.

“Empat lagi kategori pelajar dibenarkan kembali ke kampus mulai bulan ini.

“Kumpulan ini adalah tambahan kepada lima kategori yang diberi kebenaran sama sebelum ini,” kata Datuk Dr Noraini Ahmad pada kenyataan media hari ini.

Beliau berkata empat kategori itu ialah pelajar tempatan di IPT swasta (IPTS) sebanyak 30 peratus.

“Seterusnya pelajar tahun satu hingga empat di universiti awam (UA) dalam bidang pengajian memerlukan latihan klinikal, latih amal, praktikal, bengkel, makmal, studio atau peralatan khusus, serta mereka yang perlu menduduki peperiksaan badan profesional.

“Selain itu, pelajar tahun satu hingga empat di UA yang tiada akses Internet atau persekitaran kondusif, seperti ruang belajar yang sempit atau keadaan tidak selesa bagi melaksanakan aktiviti pengajaran dan pembelajaran (PdP) secara dalam talian,” katanya.

Noraini berkata kategori seterusnya adalah pelajar antarabangsa daripada IPTA dan IPTS termasuklah pelajar baharu.

Beliau berkata IPT diberi fleksibiliti dalam menentukan cara pembelajaran bersesuaian termasuklah meneruskan PdP secara dalam talian kepada pelajar terlibat mengikut keperluan program.

Katanya bagi pelajar antarabangsa, mereka perlu mendaftar dengan pihak Education Malaysia Global Services sebelum diberikan kebenaran masuk ke Malaysia oleh Jabatan Imigresen.

“Mereka perlu menjalani ujian Polymerase Chain Reaction (PCR) atau Rapid Test Kit (RTK) Antigen dalam tempoh tiga hari sebelum masuk ke negara ini.

“Selain itu, mereka juga dikehendaki menjalani saringan kesihatan oleh Kementerian Kesihatan di pintu masuk negara ini dan menjalani kuarantin diri selama 14 hari di lokasi yang ditetapkan oleh IPT masing-masing,” katanya.

Noraini berkata tatacara operasi piawai (SOP) dan garis panduan itu dikemas kini bergantung kepada arahan pihak berkuasa dari semasa ke semasa.