Categories
BERITA UTAMA EXCO SELANGOR

Selangor sasar warta 74 kampung Orang Asli pada 2023

HULU LANGAT, 7 JULAI: Selangor menyasarkan kesemua 74 perkampungan Orang Asli di negeri ini diwartakan dalam tempoh tiga tahun.

EXCO hal ehwal orang asal berkata sehingga hari ini sebahagian daripadanya berjaya diwartakan manakala baki sedang dilaksanakan secara berperingkat.

“Kita bekerjasama rapat dengan Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA) kerana kita sasarkan selewat-lewatnya 2023 semua kampung Orang Asli digazetkan supaya mereka memiliki tanah sendiri.

“Mereka tidak perlu risau sekiranya dihalau (daripada penempatan) kalau terdapat sebarang aktiviti pembangunan di kawasan mereka,” kata Hee Loy Sian pada Majlis Penyerahan Kerusi dan Meja kepada Majlis Pengurusan Komuniti Kampung (MPKK) Kampung-Kampung Orang Asli Hulu Langat di Balai Raya KOA Kuala Pangsun di sini hari ini.

Loy Sian berkata Kerajaan Negeri memperuntukkan RM1.5 juta kepada JAKOA untuk menjalankan kerja pengukuran tanah di seluruh kawasan dan penempatan orang asal di Selangor.

“Kita tekad membantu mereka (mendapatkan tanah), jadi kita akan beri wang kepada Jakoa untuk buat kerja ukur tanah bagi memudahkan proses menggazetkan kampung terbabit,” katanya .

Difahamkan sebanyak 22 kampung orang asli terletak di Kuala Langat, Hulu Selangor (16); Sepang (15); Gombak dan Petaling (12) serta sembilan lagi di Hulu Langat.