Categories
AGENSI BERITA UTAMA SELANGOR

Umat Islam perlu berusaha hadir solat Jumaat – Mufti Selangor

SHAH ALAM, 23 JULAI: Umat Islam di Selangor yang menerima jemputan diingatkan untuk berusaha hadir menunaikan solat Jumaat seperti ditetapkan pihak berkuasa agama negeri, kata muftinya.

Dato’ Mohd Tamyes Abdul Wahid berkata mereka yang memenuhi syarat untuk mengerjakannya tetapi gagal berbuat demikian tanpa sebab uzur dibenarkan syarak, hukumnya berdosa.

“Umat Islam wajib menunaikan solat jumaat berdasarkan tatacara operasi piawai (SOP) dengan kehadiran mengikut kapasiti sebenar jemaah di masjid dan surau,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Mohd Tamyes berkata penerima jemputan yang uzur perlu memaklumkan kepada pengurusan masjid bagi membolehkan kekosongan tersebut diberikan kepada jemaah lain.

“Bagi masjid atau surau yang mempunyai bilangan jemaah tidak melebihi kapasiti maksimum ruang solat, kariah di kawasan tersebut wajib mendirikan solat Jumaat walaupun tidak mendapat jemputan.

“Selain itu pihak rumah ibadat dibenarkan melaksanakan solat sunat itu perlu memastikan maklumat pendaftaran kehadiran solat sampai kepada semua ahli kariah,” katanya.