Categories
EXCO SELANGOR

EXCO: Jaga kesihatan mental, elak tindakan tidak rasional

SHAH ALAM, 4 OGOS: EXCO kesihatan menyeru rakyat supaya peka terhadap kesihatan mental masing-masing bagi mengelakkan tekanan yang boleh mendorong kepada tindakan tidak rasional.

Dr Siti Mariah berkata pada masa sama rakyat juga perlu menjaga kesihatan fizikal serta mengukuhkan institusi keluarga untuk kehidupan sejahtera dan harmoni.

“Kerajaan Negeri sedar mutakhir ini, gangguan kesihatan mental semakin meningkat dan kegagalan menangani tekanan dan cabaran kehidupan boleh menyebabkan tindakan yang tidak rasional.

“Ia perlu ditangani dan rakyat perlu mengekalkan kesihatan mental masing-masing disamping menjaga kesihatan fizikal,” katanya dalam kenyataan.

Dalam pada itu Dr Siti Mariah menzahirkan ucapan takziah kepada keluarga pensyarah Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Allahyarhamah Prof Madya Dr Maizatulnisa Othman yang meninggal dunia selepas dijerut menggunakan tudung oleh suaminya pada Rabu lalu.

“Kerajaan Selangor mengucapkan terima kasih kepada Pusat Kebajikan Masyarakat Daerah Hulu Langat atas tindakan pantas memberi bantuan serta perlindungan sementara kepada waris mangsa dan menyediakan bantuan khidmat kaunseling,” katanya.