Categories
AGENDA GLOBAL

Sembilan individu dikait himpunan penyokong Najib diambil keterangan

KUALA LUMPUR, 7 OGOS: Polis Diraja Malaysia (PDRM) selesai merakam keterangan sembilan individu berhubung kes perhimpunan penyokong bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak di Kompleks Mahkamah Jalan Duta pada 28 Julai lepas.

Tanpa mendedahkan butiran lanjut mereka yang selesai beri keterangan, Ketua Polis Negara Tan Sri Abdul Hamid Bador berkata siasatan kes itu telah lengkap dan kertas siasatan dihantar ke Pejabat Pendakwa Raya Kuala Lumpur pada Rabu lepas.

Beliau berkata kertas siasatan berkenaan dihantar bagi mendapatkan nasihat dan arahan lanjut mengenainya.

“Kes ini disiasat di bawah Seksyen 143 Kanun Keseksaan iaitu menyertai perhimpunan haram dan Peraturan-peraturan 3 Peraturan-peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (No.7) 2020,” katanya kepada Bernama di Bukit Aman, hari ini.

Pada 28 Julai lepas, ramai penyokong Najib yang berhimpun di Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur bagi mengikuti perkembangan keputusan kes penyelewengan dana SRC International Sdn Bhd yang melibatkan Najib, dilihat tidak mematuhi prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) dan tidak mematuhi amalan penjarakan fizikal.

Tindakan itu mencetuskan kebimbangan dalam kalangan masyarakat terhadap risiko penularan Covid-19.

Sementara itu menjawab soalan mengenai perkembangan siasatan kes kematian Teoh Beng Hock, Abdul Hamid berkata pihaknya mengambil beberapa tindakan bagi melengkapkan siasatan, termasuk mendapatkan dokumen penting daripada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

“Pihak saya telah menerima dokumen berkenaan pada Isnin lepas, pegawai penyiasat saya menerima lapan daripada 17 dokumen yang dimohon bagi melengkapkan siasatan kes ini,” katanya.

Teoh ditemui mati pada 16 Julai 2009, selepas ditahan SPRM, dan mayatnya ditemui di tingkat 5, Plaza Masalam, Shah Alam.

Mendiang adalah setiausaha politik kepada Ahli Dewan Undangan Negeri Seri Kembangan Ean Yong Hian Wah, yang ketika itu merupakan Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kerajaan Tempatan, Pemutihan Kilang Haram dan Pembangunan Kampung Baru Selangor.

-BERNAMA