Categories
EXCO SELANGOR

Tumpu lima sektor kilang, kekal pacu ekonomi negara

SHAH ALAM, 17 OGOS: Lima sektor perkilangan diberi tumpuan dalam memacu pertumbuhan ekonomi (KDNK) negeri dan negara, kata EXCO pelaburan.

Sektor tersebut ialah elektrik dan elektronik, mesin, aeroangkasa, makanan dan minuman serta sains hayat merangkumi faramaseutikal dan perubatan.

“Kita mahu memperkukuhkan sektor perkilangan untuk menyokong sektor perkhidmatan yang menjadi peneraju utama ekonomi negara,” kata Dato’ Teng Chang Khim mengulas prestasi KDNK negeri pada 2019.

“Matlamat ini selari hasrat Selangor yang tidak lagi melihat negeri lain sebagai pesaing, sebaliknya menjadikan negara dalam rantau Asia sebagai pesaing utama memajukan ekonomi.”

Ketika ini sektor perkilangan negeri hanya menyumbang 30 peratus kepada KDNK berbanding 60 peratus daripada perkhidmatan.

Pada 6 Ogos lalu, Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari memaklumkan Selangor menyumbang 24.2 peratus KDNK pada 2019, kekal tertinggi dalam tempoh beberapa tahun.

Beliau berkata angka tersebut meningkat 0.5 peratus berbanding 23.7 peratus yang dicatatkan dalam tempoh sama, dua tahun lalu.