Categories
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

MB: Lebih 405 hektar tanah dimaju, jamin bekalan makanan

SHAH ALAM, 10 NOV: Lebih 405 hektar (1,000 ekar) tanah milik Kerajaan Negeri dan anak syarikat bakal dimajukan untuk pertanian bermula tahun depan, kata Dato’ Menteri Besar.

Dato’ Seri Amirudin Shari berkata langkah tersebut seiring sasaran Selangor menjadi pusat simpanan makanan negara pada masa depan selain mengurangkan kebergantungan bekalan import.

“Kita sudah kenal pasti lokasi yang boleh dibangunkan serta mempunyai potensi untuk menjadi tapak bekalan makanan, kita kena keluarkan makanan sendiri dan usaha ini akan secara berperingkat,” katanya.

Beliau menjawab soalan wakil rakyat Sijangkang Dr Ahmad Yunus Hairi berhubung langkah mengatasi tanah terbiar di Selangor pada Sidang Dewan Negeri Selangor hari ini.

Pada 13 Julai Dato’ Menteri Besar mengumumkan sejumlah RM50 juta diperuntuk bagi pelaksanaan Program Keselamatan Bekalan Makanan dengan menggariskan lima langkah utama.

Langkah tersebut ialah menambah kawasan pertanian, meningkat aktiviti pengeluaran, memperkasa Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor (PKPS), meningkat insentif agropreneur dan melaksana kaedah pertanian moden.