Categories
AGENDA NASIONAL

Pendeposit TH disaran kemas kini maklumat peribadi

KUALA LUMPUR, 15 DIS: Lembaga Tabung Haji (TH) menasihati pendepositnya supaya mengemas kini maklumat peribadi masing-masing sekiranya terdapat sebarang perubahan pada alamat, nombor telefon dan penamaan waris.

Pengarah Eksekutif (Haji) TH Datuk Seri Syed Saleh Syed Abdul Rahman berkata ia bagi memudahkan pihaknya menghubungi pendeposit untuk tujuan penyaluran makluman penting dan terkini selain mengelakkan kes surat tawaran tunai haji tidak diterima kerana bertukar alamat.

“Surat tawaran tunai haji bagi tahun 1442H/2021M akan dikeluarkan sebaik sahaja pihak TH menerima ketetapan daripada kerajaan Arab Saudi berkaitan dengan pelaksanaan haji tahun depan.

“Bagaimanapun TH masih belum menerima sebarang pengumuman rasmi daripada kerajaan Arab Saudi berkaitan perincian musim haji tahun 1442H/2021M,” katanya dalam kenyataan.

Beliau berkata bagi memudahkan proses kemas kini maklumat peribadi, pendeposit TH juga digalakkan mendaftar aplikasi perkhidmatan THiJARI (http://www.thijari.com.my) yang membolehkan bakal haji menyemak pendaftaran haji, status tawaran haji, jadual penerbangan serta pelbagai perkhidmatan lain seperti urusan pindahan simpanan dan semakan baki.

Katanya, proses kemas kini itu boleh dilakukan di mana-mana Pejabat Cawangan TH, Pusat Perkhidmatan TH dan Pusat Transformasi Bandar (UTC).

Untuk maklumat lanjut, pendeposit boleh menghubungi Pusat Panggilan Tabung Haji (THCC) di talian 03-6207 1919.

-BERNAMA