Categories
AGENDA NASIONAL

Kerja selenggara paip di Shah Alam dijangka siap 9 malam ini

SHAH ALAM, 30 MAC: Kerja pengalihan dan penyambungan paip baharu berdekatan Kilang Carlsberg di Persiaran Selangor Seksyen 15 di sini, dijangka siap sepenuhnya jam 9 malam ini.

Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor) memaklumkan sehingga jam 5 petang tadi, status kerja penyelenggaraan itu pada tahap 73 peratus seperti yang dijadualkan.

“Bekalan air akan disalurkan selepas kerja siap dilaksanakan dan proses pemulihan bekalan air adalah secara berperingkat.

“Tempoh masa gangguan dan pemulihan bekalan air di kawasan terjejas berbeza bergantung kepada kuantiti bekalan air, jarak lokasi premis pengguna dan tekanan air pada sistem agihan,” katanya menerusi kenyataan.

Air Selangor berkata pihaknya terus memaklumkan status bekalan air dari semasa ke semasa menerusi media massa, aplikasi, media sosial dan laman sesawang di http://www.airselangor.com.

“Air Selangor menyarankan para pengguna menggunakan air yang disimpan secara berhemat sepanjang tempoh gangguan bekalan air berjadual ini,” katanya.

Sebelum ini dilaporkan penduduk di 30 kawasan di Shah Alam, Klang dan Petaling diminta bersedia menghadapi gangguan bekalan air susulan kerja penyenggaraan paip di Persiaran Selangor Seksyen 15.

Air Selangor sebelum ini berkata gangguan bekalan air berjadual selama 48 jam akan berlaku mulai jam 9 pagi 30 Mac dan dijangka pulih sepenuhnya pada jam 9 pagi 1 April.