Categories
AGENDA NASIONAL

Bazar Ramadan Jalan Raja Alang, Taman Setiawangsa dibenar operasi

KUALA LUMPUR, 1 MEI: Bazar Ramadan Jalan Raja Alang dan Bazar Ramadan Taman Setiawangsa yang sebelum ini diarah tutup, kini dibenarkan meneruskan operasinya seperti biasa hari ini dengan penambahan bilangan anggota penguatkuasa di kawasan bazar berkenaan.

Kedua-dua bazar itu adalah antara 22 bazar yang disenaraikan oleh Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) semalam sebagai yang perlu ditutup selama tiga hari bermula hari ini bagi tujuan sanitasi dan memperkemaskan semula tatacara operasi piawai (SOP).

Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dalam kenyataan hari ini memaklumkan langkah meneruskan operasi diambil selepas pihaknya menerima maklumat terbaharu mengenai bazar berkenaan, dan penambahan bilangan penguatkuasa bertujuan memastikan SOP terus diperketat dan dipatuhi.

“DBKL tidak akan berkompromi atas ketidakpatuhan kepada SOP dan tindakan undang-undang boleh dikenakan kepada mereka yang terlibat. DBKL juga telah mensyaratkan kepada pihak penganjur untuk bersama-sama memastikan pematuhan SOP dilaksanakan dengan berkesan,” menurut kenyataan itu.

Pada masa sama, menurutnya DBKL masih menunggu keputusan terkini daripada Majlis Keselamatan Negara dan Kementerian Kesihatan berhubung operasi dua bazar Ramadan itu.

– BERNAMA