Categories
AGENSI SELANGOR

KDEBWM: Buang pelitup muka dengan betul, mudahkan petugas urus sampah  

SHAH ALAM, 26 JUN: KDEB Waste Management (KDEBWM) memohon kerjasama orang ramai supaya membuang pelitup muka dengan betul bagi memudahkan urusan pengendalian sampah.

Pengarah urusannya berkata kesedaran orang ramai mengenai amalan betul pembuangan pelitup muka yang sudah dipakai belum mencapai tahap memuaskan dan masih dibuang merata-rata di tempat awam.

Menurut Ramli Mohd Tahir, keadaan itu melambatkan proses pengurusan sampah selain pekerja berisiko dijangkiti berikutan virus dibimbangi melekat pada pelitup muka dipakai pembawa wabak.

“Ada kalanya petugas kami terpaksa mengutip satu persatu pelitup muka sudah digunakan dalam tong sampah dan bawah kereta, ini merumitkan kerja serta ambil masa untuk diuruskan,” katanya di sini.

Beliau berkata demikian dalam temu ramah dengan Astro Awani baru-baru ini.

Menurut Ramli pelitup muka yang sudah digunakan boleh dimasukkan dalam plastik atau dilipat serta diikat menjadi kecil bagi mengelakkannya terbang.

“Kita harus ada keperluan membuang pelitup muka dengan betul sama seperti kesedaran tinggi memakainya selaras norma baharu,” katanya.